Bli spelutvecklare – en ljus framtid!

Funderar du på att bli spelutvecklare? En bra idé är att välja gymnasium där det går att studera inom teknikprogrammet eller estetiska programmet. Har du redan läst klart gymnasiet vet du säkert redan nu att det finns en uppsjö olika utbildningar inom högskolor eller yrkeshögskolor för att utbilda sig till spelutvecklare. Vidare är det alltid bra att studera programmering och speldesign. Finns även enskilda kurser inom spelutveckling som kan ge dig en hel del nyttiga kunskaper inom ämnet speldesign. 

Spelutvecklare i stort och smått 

På stora spelutvecklings företag samarbetar oftast speldesigners tillsammans med grafiker och programmerare. Spelutvecklingen står på dessa tre ben, spelidé, grafik och programmering. På stora spelföretag är varje arbetsgrupp ansvarig över respektive område. Är det ett mindre spelföretag är det inte ovanligt att en eller två personer gör alla dessa tre delar i spelutvecklingen och även producerar musik och ljud till spelen. Kort sagt, på mindre spelföretag förväntas du ta på dig rollen av en allt-i-allo i större utsträckning än om du söker arbete på de stora speljättarna. En spelutvecklare ska skapa helheten i alla delar av ett spel genom att ha en klar spelidé från A till Ö. 

Vad krävs av en spelutvecklare? 

Viktiga egenskaper är att vara kreativ, ha ett öga för detaljer och kunna samarbeta med andra. I arbetet med att designa olika banor behövs det även en förståelse för de andra delarna i slutprodukten, både grafik och musik är minst lika viktiga komponenter för att helhetsupplevelsen av ett spel ska bli fulländat! För att förstå de andra delarna i speldesignen behöver en spelutvecklare även känna till grafikerns uppgifter eller programmerarens uppgifter. Det som en spelutvecklare har som idé blir grafikerns uppgift att ta fram och designerns i form av t.ex. olika figurer eller spelmiljöer. Spelutvecklaren formulerar och beskriver speldesignen på pappret och grafikerns uppgift blir att skapa dessa i detalj i spelets värld. Vidare behöver en spelutvecklare även bekanta sig med programmerarens arbetsuppgifter. Arbetsuppgifterna som spelutvecklaren ger till programmeraren handlar om att beskriva vad som ska hända i spelet och det blir sedan programmerarens uppgift att ge kodade instruktioner till datorn så att spelet fungerar som det är tänkt. Ska figuren hoppa, springa, simma eller flyga?  Det är programmerarens uppgift att alla händelser i spelet blir till ett programmeringsspråk och får det att fungera utan en massa buggar! 

Spelutvecklare har en ljus framtid tillmötes 

Prognosen för spelutvecklare är ljus vad gäller arbetstillfällen och anställning inom spelföretag. Idag pågår en spelifiering på en rad områden i samhället, inte minst inom pedagogik och utbildning. Att lära sig t.ex. språk eller matematik genom spelplattformar är redan idag en växande bransch genom olika appar för mobiler och surfplattor. I framtiden kommer förmodligen en rad olika områden ha ett ännu större behov av spelutvecklare! Yrkesgruppen inom spelutveckling vare sig det gäller spelutvecklare, spelgrafiker eller spelprogrammerare kommer att möta en god arbetsmarknad inom de närmsta 10-20 åren framåt!